In de vroege jaren ’80 was de Zwitserse horloge-industrie op sterven na dood. Japanse merken als Seiko en Casio hadden de markt overspoeld met betaalbare en nauwkeurige quartz-horloges, terwijl de traditionele Zwitserse merken vastzaten in enigszins verouderde ambachtelijke methoden. En toen werd het Zwitserse Swatch gelanceerd!
Het was in 1983 en nog nooit eerder werden zulke speelse en kleurrijke horloges gemaakt. Swatch zorgde voor een revolutie in de horloge-wereld en wist Zwitserse horlogemakers weer op de kaart te zetten. Swatch (een afkorting van "Second Watch") was meer dan alleen een horloge, het was een suerorigineel concept. Terwijl de concurrentie zich richtte op technische perfectie, koos Swatch voor iets totaal anders: betaalbare, trendy horloges die fun en mode ademen. Met een kunststof kast, eenvoudig ontwerp en scherpe prijzen werd het horloge een fashion statement in plaats van een puur functioneel item. Swatch speelde perfect in op de opkomst van de jaren ’80 popcultuur en de hang naar individualiteit.
Het succes van Swatch was niet alleen te danken aan het ontwerp, maar ook aan slimme marketing. Met beperkte oplages, samenwerkingen met kunstenaars en gedurfde designs, werd Swatch een verzamelobject. De horloges spraken zowel jongeren als horlogeliefhebbers aan en creëerden een hype die decennialang zou aanhouden. Maar de grootste impact van Swatch was misschien wel economisch. Dankzij de lage productiekosten en hoge verkoopcijfers slaagde Swatch erin de Zwitserse horloge-industrie weer nieuw leven in te blazen. Het bedrijf dat achter Swatch zat, de Swatch Group, zou uiteindelijk merken als Omega, Tissot en Breguet onder zijn hoede nemen en zo de Zwitserse dominantie in de horlogewereld herstellen.
Swatch gaf het horloge een fun-factor en bewees dat stijl, innovatie en betaalbaarheid perfect hand in hand kunnen gaan.