Het verschil tussen een mechanisch en een automatisch horloge?
News

Het verschil tussen een mechanisch en een automatisch horloge?

Het verschil tussen een mechanisch en een automatisch horloge kan nogal verwarrend zijn. Laten we de zaken eens op een rijtje zetten. Een mechanisch horloge is – zonder overdrijven - een wonder van precisie en vakmanschap. Het werkt zonder batterij en wordt aangedreven door een ingenieus systeem van tandwielen, veren en hefbomen. De drijvende kracht van een mechanisch horloge komt van de 'opwindveer', die energie opslaat wanneer je het horloge met de hand opwindt. Dit type horloge vereist dus handmatige aandacht: eens in de paar dagen moet je eraan denken het horloge op te winden, anders stopt het met tikken.

Een automatisch horloge is in essentie ook mechanisch, maar met één groot verschil: het hoeft niet handmatig opgewonden te worden. Dit type horloge maakt gebruik van een kleine rotor, een halfcirkelvormig gewicht dat beweegt wanneer je je pols beweegt. Die beweging zorgt ervoor dat het horloge zichzelf opwindt, zolang je het draagt. De energie die door de beweging van je pols wordt gegenereerd, houdt de opwindveer strak gespannen en zorgt ervoor dat het horloge blijft lopen. Laat je het echter te lang liggen, dan moet je alsnog even met de hand opwinden of het horloge even schudden.

De keuze tussen een mechanisch en automatisch horloge hangt dus af van je levensstijl. Houd je van de rituele handeling van het opwinden en draag je het horloge minder vaak, dan is een mechanisch model ideaal. Voor wie dagelijks een horloge draagt en niet telkens wil opwinden, biedt een automatisch horloge uitkomst. Maar waar je ook voor gaat: beide soorten horloges belichamen vakmanschap en traditie, en de keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en gebruiksgemak.

Previous
Wat is het allerduurste horloge ter wereld?
Next
De mooiste en beste Nederlandse horlogemerken?